Egy évvel ezelőtt a koronavírus-járvány miatti korlátozások  okán,  laptopokat gyűjtött egyesületünk, és pályáztunk azért, hogy a saját családjuk nélkül nevelkedő, általunk támogatott iskolásaink részt tudjanak venni az online oktatásban. Most pedig, a legrászorultabb diákok,  egy jótékonysági felajánlásnak köszönhetően - és annak, hogy van saját eszközük -, február elejétől bekapcsolódhattak egy 20 alkalmas,  interaktív tudásfejlesztésbe.

2021. február és júniusa között 5 fő állami gondozott 10-13 év közötti gyermek, heti 90 percben online oktatás keretében „Digitális felfedező” kurzuson vehet részt. Amelyben meg tudják alapozni önnbizalmukat, és tudatos jelenlétüket az online térben.

Kipróbálják magukat számítógépes alkotó szerepekben: programozhatnak, készíthetnek számítógépes játékokat, és vághatnak videót.

El fogják sajátítani az internetes keresés biztonságos módját, és azt, hogy kritikusan viszonyuljanak a különféle tartalmakhoz.

Kipróbálják a tízujjas gépelést. Felismerhetik az internetes veszélyforrásokat, és felfedezik digitális lábnyomukat. Megismerkednek az online kommunikáció sajátosságaival, az adatbiztonság fontos kérdéseivel, és a tudatos tartalommegosztással.

Nagyon fontos, hogy a közösségi térben (Facebook, Instagram, Tik-tok) megnövekedtek a rosszindulatú támadások, aktivizálódtak a kíberbűnözők, ami a gyerekekre is leselkedő veszélyt jelent. Ami komoly lélektani következményekkel járhat: felerősödhetnek a deviáns viselkedési magatartásformák, nem számolnak a fizikai életben bekövetkező következményekkel, félelem alakulhat ki a valós fizikai kontaktusoktól, személyes beszélgetésektől, a FOMO – Fear of Missing Out (Félelem a kimaradástól) kialakulásának veszélyéről nem is beszélve. Ezen  hatások – a sok-sok pozitívval szemben – elkerülésére is kiválóan alkalmas lesz Ivettnek, Lénának, Martinnak, Rebekának és Rolandnak a fiatal szakemberek által oktatott téma.

Fenti programsorozatban a  szervezést a székesfehérvári Lurkó Gyermekvédelmi Egyesület, míg a kivitelezést a budapesti  Digitális Tudásért Alapítvány végzi.